Banken: doe meer voor schone kleren
woensdag, 29 september 2010 17:02

Eerlijke Bankwijzer

Acht van de elf grootste Nederlandse banken scoren matig tot slecht als het gaat om de controle op de naleving van arbeidsnormen in de kledingsector. Dit blijkt uit onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer, dat het beleid en de praktijk van banken op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vergelijkt. De ASN Bank en Triodos Bank scoorden goed en de ING Bank een voldoende.

Om te onderzoeken hoe banken verantwoordelijkheid nemen op het gebied van arbeidsrechten is er onderzoek gedaan naar de manier waarop banken investeren in de kledingindustrie, waarin alle onderzochte banken investeren. De Eerlijke Bankwijzer vindt dat banken harde afspraken moeten maken met de kledingbedrijven waarin zij investeren over de naleving van arbeidsnormen in de productieketen. Vervolgens moeten banken deze afspraken goed controleren, om zo te voorkomen dat ze ongewenste praktijken financieren.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius: “Of een werknemer in China, India of Laos spijkerbroeken maakt, iedereen heeft recht op fatsoenlijk werk tegen fatsoenlijke voorwaarden. Banken zouden echt beter hun best moeten doen om misstanden in de kledingsector te helpen oplossen en tegen te gaan. Echt goed controleren op arbeidsomstandigheden en sociale kwaliteit in de bedrijven waar ze geld instoppen is er nog onvoldoende bij.

De prestaties van de verschillende banken wat betreft investeringen in de kledingsector vind je hier. Download via deze link het rapport Nederlandse banken in de kledingsector: de praktijk. Kijk en vergelijk jouw bank via deze link.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van een aantal leden van het platform van de Schone Kleren Campagne: Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en vakbond FNV. Daarnaast is ook de Dierenbescherming betrokken bij het initiatief. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, in samenwerking met de Schone Kleren Campagne.

Banken_en_schone_kleren

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!