http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/643589Playfair2.jpg
 
Play Fair (2008)

playfairklein-thumbIn augustus 2008 vonden de Olympische Spelen plaats in Beijing, China. Play Fair 2008, in Nederland vertegenwoordigd door de Schone Kleren Campagne en vakbond FNV, voerde actie voor verbetering van arbeidsomstandigheden van werknemers - voornamelijk vrouwen - die sportkleding en producten met het Olympisch logo maken.


Juni 2007: Start campagne in Amsterdam
In Amsterdam bezorgden twee Fuwa´s (de mascottes voor de Beijing Spelen) op het hoofdpostkantoor van Amsterdam een rapport bestemd voor de Nederlandse leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). No Medal for the Olympics on Labour Rights beschreef de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar onder meer producten met het IOC-logo werden gemaakt. Deze omstandigheden stalinan haaks op de geest van de Olympische Spelen: lonen ver onder het minimumloon, gedwongen overwerk, onveilige en ongezonde omstandigheden en onredelijke boetesystemen. De Fuwa´s riepen de IOC-leden op zich in te zetten voor een eerlijke productie: de Olympische Spelen moeten een feest zijn voor iedereen, inclusief de makers van producten met het IOC-logo.
Meer informatie: 'Grove misstanden bij productie Olympische gadgets'.

Oktober 2007: Informatie naar Olympische sporters
Ter voorbereiding aan hun reis naar Beijing ontvingen alle Nederlandse Olympische sporters een sporterskit met informatie over China. De Schone Kleren Campagne en FNV schreven een brochure over de sportgoederenindustrie in China en de Play Fair 2008 campagne: Een kijkje in de fabriek van de Olympische spelen 2008.

Maart 2008: Catch the Flame!
Play Fair gaf iedereen de kans om Olympisch fakkeldrager te worden. Vanaf maart 2008 vertrok er namelijk een digitale vlam richting China. Iedereen kon deze vlam via sms, bluetooth en e-mail doorsturen over de hele wereld. Via deze virtuele alternatieve fakkeltocht ging er ook een boodschap naar het IOC: zorg ervoor dat producten met het Olympische logo op een eerlijke manier gemaakt worden. De digitale vlam werd uiteindelijk door bijna 12.000 mensen doorgestuurd.

Dolf Jansen, Floortje Dessing, Vincent Bijlo, Henk Schiffmacher en voorzitters van FNV ondersteunden de actie.Steun voor Catch the Flame [EMB. YouTube filmpje BN-ers] (filmpjes)

April 2008: Slecht nieuws voor sportkledingbedrijven
Op 21 april trok een estafette fietsploeg van de Schone Kleren Campagne langs de Europese hoofdkantoren van verschillende sportmerken. De ploeg was een boodschapper van slecht nieuws: het is nog steeds uiterst droevig gesteld met de arbeidsomstandigheden van de mensen die onze sportkleding in elkaar naaien. De bedrijven kregen daarom de eerste exemplaren van het rapport 'Clearing the hurdles' overhandigd. Hierin zijn de resultaten verwerkt van 230 interviews met arbeiders in de sportkledingindustrie.
Lees het persbericht ‘Nog steeds misstanden bij Olympische sponsors’.

Juni 2008: Protest van Play Fair bij Internationaal Olympisch Comité
Vakbonden en actiegroepen, waaronder de Schone Kleren Campagne, van Play Fair demonstreerden op 10 juni bij het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne, Zwitserland. Met een twee meter hoge alternatieve mascotte protesteerden ze tegen het uitblijven van maatregelen om werknemers te beschermen bij de productie van Olympisch materiaal. Deze eis werd kracht bijgezet door het aanbieden van de duizenden handtekeningen uit de hele wereld die via Catch the Flame werden verzameld. De actievoerders gingen ook langs het Olympisch Museum in Lausanne en boden daar museumstukken aan die handelden over de slechte behandeling van werknemers die de Olympische producten maken.

Juli 2008: Play Fair en sportindustrie slaan handen ineen
Begin juli 2008 vond er een driedaags overleg plaats tussen sportmerken, vakbonden en maatschappelijke organisaties in Hong Kong. Er is een baanbrekende werkgroep gevormd waarin de merken Nike, Adidas, New Balance, Umbro en Speedo met vakbonden en maatschappelijke organisaties uit diverse landen samenwerken. Zij onderzoeken op welke manier er gezamenlijk opgetrokken kan worden om arbeidsomstandigheden in de hele sector te verbeteren, met extra aandacht voor de bevordering van vakbondsvrijheid en de verhoging van lonen. Het overleg was een direct resultaat van de druk die Play Fair op de sportgoederenindustrie heeft gelegd.

Augustus 2008: Start Olympische Spelen
In augustus vonden er twee publieke acties plaats om aandacht te vragen voor eerlijke sportkleding. Op 3 augustus organiseerde Play Fair 2008 een grootse actie in Hong Kong. Terwijl de sportgoederenindustrie de arbeidsrechtenschendingen die Play Fair in haar onderzoeken publiceert steeds serieuzer nam, raakte het IOC helaas steeds meer achterop. Vlak voor de officiële opening van de Olympische Spelen vond op de Dam in Amsterdam een manifestatie plaats: ‘China ga voor Goud: geef de mensenrechten na Beijing 2008 een kans ’. Zowel China als het IOC beloofde dat de toekenning van de Olympische Spelen aan Beijing een positief effect zou hebben op de mensenrechten in China. De Schone Kleren Campagne haakte bij de manifestatie aan en riep hen op de goede intenties voor de mensenrechten in daden om te zetten, ook na de Olympische Spelen van 2008.
Meer informatie: Playfair2008.org en Catchtheflame.org.
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!