http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/746782Activiteiten_Archief_Eerlijke_dienstkleding2.jpg
 
Schone Kleren Gemeente (2002-2006)

schoneklerengemeenteklein-thumbDe overheid is een grootverbruiker van producten en diensten: ze koopt veel kleding in voor bijvoorbeeld verplegers en vuilnismannen. Steden en gemeenten kunnen een voorbeeldfunctie vervullen door aan haar leveranciers sociale en milieueisen te stellen.

Het is vaak onduidelijk waar en onder welke omstandigheden dienstkleding gemaakt wordt.

De doelen en activiteiten in het kader van het project Schone Kleren Gemeente sluiten nauw aan bij de actuele maatschappelijke en politieke discussie over verantwoord ondernemen en de rol van de overheid daarin.

De Campagne
Schone Kleren Gemeente was een gezamenlijk project van de Schone Kleren Campagne, de Landelijke India Werkgroep en Goede Waar & Co. We spraken gemeenten aan op hun rol als voorbeeldconsument om op gemeentelijk niveau het draagvlak voor maatschappelijk verantwoord ondernemen te vergroten Daarnaast hebben we lokale politici, gemeenteraadsleden en consumenten betrokken bij activiteiten die erop gericht zijn om schone kleren in de winkels te krijgen.
Een Schone Kleren Gemeente moet:
  • minimaal 70% van het bedrijfskledingbudget bij bedrijven besteden die een goede en onafhankelijke, heldere controleerbare gedragscode hebben op het gebied van arbeidsnormen en milieu.
  • kledingwinkels in de eigen gemeente oproepen zich aan te sluiten bij de Fair Wear Foundation.
  • activiteiten van lokale organisaties en groepen op dit gebied ondersteunen.

Tot op heden is er nog geen gemeente die aan deze criteria voldoet.

Nieuw beleid in Amsterdam
Op 14 december 2000 heeft de gemeente Amsterdam een motie aangenomen, waardoor in de toekomst bij de aanschaf van dienstkleding rekening gehouden wordt met sociale en milieucriteria. Om Amsterdam te helpen bij de daadwerkelijke invoering van de motie deed de Schone Kleren Campagne onderzoek naar de herkomst van dienstkleding die door Amsterdamse ambtenaren gedragen wordt. De conclusie was dat er nog niets gebeurde; de meeste inkopers en directeuren van gemeentelijke diensten en bedrijven waren niet op de hoogte en als er wel kennis was, dan was er geen duidelijk beleid over hoe schone kleding in te kopen.

Handvatten voor inkopers
Samen met de gemeente heeft de Schone Kleren Campagne de Handreiking Schone Kleren opgesteld met tips en aanwijzingen voor gemeentelijke inkopers van dienstkleding. En met een speciaal ontwikkelde tool krijgen inkopers en beleidsmedewerkers informatie en uitleg over begrippen en zaken waaraan ze moeten denken als ze vragen stellen aan een leverancier, of beleid willen ontwikkelen voor de inkoop van schone dienstkleding. Inmiddels hebben veel werkkledingbedrijven zich aangesloten bij de Fair Wear Foundation, en koopt het merendeel van de Nederlandse steden en gemeenten kleding in bij een bedrijf dat probeert de omstandigheden in haar keten te verbeteren.

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!