http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/113370leefbaarloon.jpg
 
Wat is er mis: (OVER)LEVEN IN INDIA
maandag, 24 augustus 2009 16:01
Kledingarbeidsters in India. Dit beeld heeft geen directe relatie met het hier beschreven onderzoek. Meer dan 16,5 % van de Indiase buitenlandse verdiensten komt uit de kledingindustrie. Er zijn zo'n  3,5 miljoen arbeiders werkzaam in de kledingindustrie. Geschat wordt dat 1 op de 6 huishoudens in India, direct of indirect, van de industrie afhankelijk is. 30% van de kleding voor de exportindustrie wordt in Delhi en Gurgaon gemaakt, daarna komen Tirupur, Mumbai en Bangalore.

Ook in India zijn de voedselprijzen behoorlijk gestegen. Zo kosten tomaten nu 1,5 keer zoveel als vorig jaar. Bloemkool die in mei dit jaar nog 9 INR per kg kostte, wordt nu, in augustus, voor 30 INR per kg verkocht. De prijsstijgingen gelden ook voor andere onmisbare ingrediënten van het Indiase dieet, zoals linzen en uien.
Dit maakt het des te zuurder dat de meeste arbeiders uit het onderzoek niet eens weten dat het minimumloon is gestegen. Het nieuwe minimumloon, dat zo'n 176 INR hoger ligt, werd op 22 april 2009 officieel in Gurgaon, en ging met terugwerkende kracht in vanaf januari 2009. De geïnterviewde arbeiders wisten al helemaal niet dat zij recht hebben op uitbetaling van het verschil tussen het oude en nieuwe minimumloon tussen januari en april.

Een medewerker van de lokale vakbond die meehielp aan het onderzoek zegt geen enkele arbeider te kennen die niet aan een beroepsgerelateerde ziekte lijdt.
Er is geen één arbeider met een gezond gezicht te zien in de industrie, en deze arbeiders worden erg vroeg in hun leven oud.
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!