http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/113370leefbaarloon.jpg
 
KLEDINGMERKEN
dinsdag, 01 september 2009 06:00
Spijkerbroekproductie. Dit beeld heeft geen directe relatie met het hier beschreven onderzoekKlik hier voor informatie per kledingmerk.
C&A / J.C. Rags / M&S Mode / Miss Etam / Prénatal / WE

De zes Nederlandse kledingmerken die in Kleren Schoon – Leefbaar Loon genoemd worden kwamen uit twee onderzoeken (in Bangladesh en India) naar voren. Deze bedrijven hebben nu de mogelijkheid om voorlopers te worden, en kunnen het voortouw nemen om de hele industrie grote stappen in de richting van schone kleren te laten zetten. Maar dit geldt niet alleen voor de kledingmerken in ons onderzoek: alle Nederlandse kledingmerken zouden dit moeten doen.

Hoewel deze campagne zes Nederlandse merken belicht,  richten we ons op de hele Nederlandse kledingsector. De omstandigheden in 17 fabrieken die aan Nederlandse merken zijn specifieke voorbeelden van de problemen waar de kledingindustrie mee kampt. De onderzoeksresultaten bevestigen nogmaals het beeld dat het zeer slecht gesteld is met de arbeidsomstandigheden. Daarnaast is het onderzoek als het ware een steekproef van de prestaties van de bedrijven, die een dwarsdoorsnede van het Nederlandse modelandschap vormen, op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en leefbaar loon.

Een leefbaar loon is de hoeksteen van goede arbeidsomstandigheden. Het moet een inherent en onlosmakelijk verbonden onderdeel zijn van een geloofwaardig en duurzaam MVO-beleid. Het is simpel: te lagen lonen betekent dat arbeiders, families en gemeenschappen die voor hun welzijn afhankelijk zijn van het arbeidsloon geen menswaardig leven kunnen leiden. De Schone Kleren Campagne wil dat de arbeidsomstandigheden in de hele kledingsector structureel worden verbeterd.

Klik op een van de merken om te lezen wat er uit het onderzoek naar voren is gekomen, wat de merken al doen en wat ze nog zouden moeten doen. Je kunt ze dan meteen een bericht sturen om te laten weten dat jij kleding bij hen wilt kopen die onder goede arbeidsomstandigheden, en voor een beter loon, is gemaakt. Doe het vandaag nog en help de mensen die onze jeans, shirts en jurkjes maken een beter leven te krijgen!

De volgende merken komen voor in het onderzoek:
C&A / J.C. Rags / M&S Mode / Miss Etam / Prénatal / WE

LEES MEER: Dit is onze boodschap aan de bedrijven
* Betaal een leefbaar loon: niet alleen een mensenrecht, maar ook doodnormaal
* Vrouwen hebben recht op hetzelfde (leefbare) loon als mannen
* Deze stappen zouden bedrijven kunnen zetten

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!