http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/113370leefbaarloon.jpg
 
Wat is er mis - LOON
maandag, 24 augustus 2009 15:15
Moeder en kind op markt in Dhaka. Foto: Michael Foley. Dit beeld heeft geen directe relatie met het hier beschreven onderzoek88% van de arbeiders in het Bangladesh-onderzoek verdient minder dan de helft van wat ze als kostwinner nodig hebben om te leven, ondanks enorm lange werkdagen. 70-80% van de arbeiders verdient tussen de € 21,34 en € 37,35 per maand. Bijna 40% krijgt minder dan € 32. Daar kan een persoon niet van rondkomen, laat staan een heel gezin: het leefbare loon voor een persoon in Bangladesh bedraagt volgens ons onderzoek ongeveer €  53 en voor een gezin van 5 (een gemiddeld gezin) € 110,50 (omrekening eind juni 2009).

De Schone Kleren Campagne baseert zich op de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN (de ILO) en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat arbeiders recht hebben op een leefbaar loon, waarmee ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien: voedsel en schoon water, onderdak, kleding, onderwijs, gezondheidszorg, vervoer en wat vrij besteedbaar inkomen (bijvoorbeeld om te sparen). Zo kunnen zij volwaardig deelnemen aan de maatschappij.

Volgens de arbeiders in het onderzoek varieert het leefbare loon voor een persoon in Bangladesh minimaal van 4500 Taka (Tk) tot 5500 Tk (€ 47,90 – € 58,54: gemiddeld € 53,22, o.a. afhankelijk van woonsituatie: leven in de stad of op het platteland).

Een arbeidster die in Bangladesh kleding maakt voor C&A zegt:
“Wij maken kleren voor anderen. We kunnen zelf geen kleding kopen. Onze families in de dorpen wachten op geld. We zijn in nood. De prijzen zijn zo hoog dat we geen rijst en peulvruchten kunnen kopen.”


LEES MEER: Dit is wat een gezin in bangladesh gemiddeld nodig heeft om rond te komen.
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!