http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/113370leefbaarloon.jpg
 
Wat is er mis - OVERWERK
maandag, 24 augustus 2009 15:29
Kledingvouwen op de grond in Bangladesh. Dit beeld heeft geen directe relatie met het hier beschreven onderzoek.Hongerlonen werken overwerk in de hand. Arbeiders kunnen niet anders dan overwerken, omdat ze veel te weinig verdienen tijdens hun normale uren. 40% van de geïnterviewde arbeiders maakt in Bangladesh tegen haar of zijn wil werkdagen van 13 tot 14 uur. Terwijl een normale werkdag al 10 uur is.
Dat is het absolute minimum – niemand werkt minder. 64% van de vrouwen in het Bangladesh onderzoek werkt zeven dagen in de week (tegenover 48% van de mannen). De rest werkt zes dagen per week.

In Bangladesh is een maximum werkweek volgens de wet  60 uur inclusief 12 uur overwerk. Deze regel wordt in alle onderzochte fabrieken geschonden. De onderstaande tabel laat zien hoe veel de mensen die onze kleding maken moeten werken:

ll03

70% van de vrouwen werkt meer dan 70 uur per week, tegenover 53% van de mannen.
Ongeveer een vijfde van alle vrouwen werkt 70 tot 80 uur, nog een vijfde tot 90 uur, en weer een vijfde 90 tot 100 uur per week. Een op de 8 mannen en een op de 12 vrouwen werkt meer dan 100 uur per week (15 uur of meer per dag).
66% van de arbeiders verricht minstens 30 uur overwerk per week. 70-90% van de arbeiders zei geen keuze te hebben dan ook altijd in het weekend te werken.

Volgens de wet in Bangladesh hoort overwerk dubbel betaald te worden. In geen van de onderzochte fabrieken gebeurde dit. Ook in India is dit bijna nooit het geval.

Overwerk is standaard in de kledingindustrie. Dat arbeiders gedwongen worden over te werken heeft niet alleen met geld te maken: 76% zegt dat ze productiedoelen krijgen die onmogelijk binnen in de normale werktijd gehaald kunnen worden. Vaak volgt op het weigeren om langer door te werken ontslag. Gedwongen overwerk en onhaalbare targets zorgen ervoor dat arbeiders nooit voor etenstijd thuis zijn: de meeste gaan dagelijks tussen acht en tien uur ’s avonds naar huis.
Veel arbeiders doen dit echter liever dan vroeger stoppen, omdat ze geen keus hebben. Zo hebben ze tenminste iets extra’s te besteden. Helaas wordt in de meeste onderzochte fabrieken overwerk niet geheel uitbetaald, of niet tegen het wettelijk verplichte dubbele uurloon. Frauduleuze en misleidende tijdsmetingen komen in de meeste fabrieken voor.

Gemiddeld aantal werkuren per week van de geinterviewde arbeiders in Bangladesh
:
factsheet2

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!