http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/113370leefbaarloon.jpg
 
WAT KUN JIJ DOEN?
maandag, 24 augustus 2009 15:08
Wil je de bedrijven laten weten dat je wil dat de mensen die kleding die je bij hen koopt maken genoeg loon krijgen? Mail ze hier. Wil je van dichtbij meemaken wat de persoon die jouw kleding maakt beleeft? Volg hier het leven van Rumana, en help haar en alle kledingarbeiders waar zij voor staat.

Mail een merk

medium-rectangle_smVolg Rumana’s Sweatsoap!

Rumana is 23 jaar en woont in de hoofdstad van Bangladesh. Ze werkt in een kledingfabriek die kleren voor Nederlandse winkels produceert. Zij maakt dus onze jeans, shirts en jurkjes – en jij kunt meebeleven hoe zij leeft.

Rumana laat ons geregeld weten wat ze meemaakt op haar werk en in haar dagelijkse dingetjes, zodat we van dichtbij kunnen ervaren hoe het is om haar te zijn. De mensen die onze kleding maken zijn helemaal niet zo ver weg, en eigenlijk zijn ze net als wij… Grijp deze unieke kans en volg Rumana’s eigen, echte verhaal. Ze is te vinden op Facebook, Twitter en Hyves, en op haar eigen website sweatsoap.nl vind je veel meer informatie over haar: uitgebreidere updates, haar biografie, foto’s en filmpjes, en kun je haar vragen stellen. Rechtstreeks vanuit de sweatshop: duik in de wereld van Rumana’s sweatsoap.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze elektronische nieuwsbrief en je krijgt een aantal keer per jaar informatie over activiteiten van de Schone Kleren Campagne, mogelijkheden om zelf actie te ondernemen en oproepen om je stem te laten horen bij een acute arbeidsrechtenschending (‘urgent appeal’). Ga voor goed goed en schrijf je nu in!

Word donateur

Geld hebben we hard nodig. Om ervoor te zorgen dat de mensen die de kleding naaien die ons warm houden niet meer zo worden uitgebuit dat je er koude rillingen van krijgt. Geef daarom minimaal €10. Je kunt hier direct een formulier invullen. Je krijgt dan twee keer per jaar ons blad Goed Goed nieuws in de bus, met informatie, actiemogelijkheden en achtergrondverhalen. En je maakt een uitbuitingsvrije kledingindustrie mede mogelijk. Geef geld! Alvast veel dank.

 


Deze briefschijf-actie is inmiddels gestopt; hieronder kun je nog de brief lezen die verstuurd is.

Laat C&A, M&S Mode, Miss Etam, Prénatal en WE weten dat je wil dat de mensen die onze kleren naaien een hoger loon krijgen, en de merken het Aziatische basisloon steunen.


Beste mevrouw, meneer,


Op de website van de Schone Kleren Campagne las ik dat kledingarbeiders in Azië voor hun harde werk te weinig loon krijgen om van te kunnen leven. Om dit te veranderen hebben arbeidersorganisaties in Azië een regionaal basissalaris berekend waar de mensen in die landen wèl van kunnen rondkomen: een Asia Floor Wage (AFW). Dit basisloon, dat een initiatief is van een coalitie van Aziatische vakbonden en NGOs, biedt een oplossing voor de structurele onderbetaling in de kledingindustrie.

Een leefbaar loon is een mensenrecht. Ik koop graag kleding van uw merk en vind het erg belangrijk dat de mensen die deze kleding maken een beter leven krijgen. Daarom sluit ik mij aan bij de Schone Kleren Campagne. Ik vraag u om:

  • zich uit te spreken voor het betalen van de /Asia Floor Wage/ (AFW) voor de mensen die daar uw kleding maken,
  • ervoor te zorgen dat vrouwelijke arbeiders hetzelfde (leefbaar) loon krijgen voor hetzelfde werk als hun mannelijke collega's,
  • stappen te zetten om dit AFW basisloon te betalen door een compleet pakket aan maatregelen te nemen om arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren (zoals bijvoorbeeld is beschreven in ‘Gedragscodes: een complete aanpak').

Ik hoor graag zo spoedig mogelijk uw reactie en zou het op prijs stellen als u een kopie van uw antwoord stuurt aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Hartelijk dank!

Met vriendelijke groeten,

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!