28 doden bij brand in Bengaalse kledingfabriek
vrijdag, 17 december 2010 11:00
2010-12-14-hamim_fireOp 14 december brak een grote brand uit in de 'That's it Sportswear' fabriek. Hierbij zijn 28 kledingarbeiders omgekomen. Tientallen arbeiders raakten gewond. De fabriek ligt enkele kilometers buiten Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Veel arbeiders zijn gestikt door de rook. Anderen vonden de dood doordat ze uit het brandende gebouw sprongen of werden vertrapt in de paniek die uitbrak.

De fabriek produceert voor grote internationale afnemers waaronder Gap en Wrangler. Het  behoort tot de Ha-Meem groep, een van de grootste kledingfabrieken in Bangladesh. Het bedrijf heeft een dubieuze reputatie op het gebied van arbeidsrechten. Er vindt tevens veel ongeautoriseerde onder-aanbesteding plaats. Dat betekent dat de fabriek kan produceren voor bedrijven die zich hiervan niet bewust zijn.

Uit eerste verslagen van ooggetuigen blijkt dat twee van de zes uitgangen gesloten waren, waardoor de arbeiders niet konden ontsnappen. De Bengaalse kledingindustrie is berucht om haar structurele veiligheidsproblemen zoals geblokkeerde nooduitgangen en kapotte brandblussers. In februari van dit jaar zijn bij een vergelijkbaar ongeluk in de Garib & Garib fabriek, producent voor o.a. H&M, 21 arbeiders overleden.

De Schone Kleren Campagne doet al geruime tijd een beroep op de kledingindustrie om deze ernstige problemen op een structurele manier aan te pakken. Samen met ons wereldwijde partner-netwerk is een set eisen en aanbevelingen opgesteld voor kledingmerken die in Bangladesh produceren – klik hier voor meer informatie. Wij hekelen het falen van kledingmerken en de autoriteiten om deze misstanden aan te pakken, waardoor er wederom onnodig arbeiders om het leven zijn gekomen.

De Schone Kleren Campagne heeft de kledingmerken die bij Ha-Meem groep produceren opgeroepen om te zorgen voor alle benodigde medische zorg voor de slachtoffers en compensatie voor verlies van huidige en toekomstige inkomsten voor de nabestaanden. Ook doen we opnieuw een dringende oproep aan alle kledingmerken die in Bangladesh produceren om per direct werk te maken van de eisen en aanbevelingen voor de aanpak van onveilige fabrieken.
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!