http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/165901Activiteiten_Archief_Kledingchecker2.jpg
 
 
Kledingcheck in Amsterdam (2006)
kledingcheckklein-thumbIn 2005 stortte in Bangladesh een fabriek in waarbij 64 doden vielen. Een jaar later deden er zich in datzelfde land nog een aantal dodelijke ongelukken voor. Een goede reden voor de Schone Kleren Campagne om een groot aantal Nederlandse merken te vragen of hun kleding in Bangladesh wordt gemaakt en onder welke omstandigheden. Omdat veel merken geen bevredigend antwoord op deze vraag hadden besloot de Schone Kleren Campagne om zelf op onderzoek te gaan.

We maakten een tocht langs de Amsterdamse kledingwinkels op de Nieuwendijk en Kalverstraat. Een sambaband hield op gezette tijden halt bij de filialen van bekende kledingwinkels. Terwijl buiten een brandweervrouw met helm en megafoon het passerende publiek op de hoogte bracht van de onveilige situatie in de Bengaalse kledingindustrie, gingen de inspecteurs het filiaal binnen. Zij trokken kleding uit de rekken en controleerden deze op herkomst. De toegesnelde bedrijfsleiding werd uitgebreid bevraagd.

Weinig labels bleken het land van productie te vermelden. Als personeel en bedrijfsleiding al tot een gedachtewisseling bereid waren, konden ze weinig concreets vertellen over de omstandigheden bij de productie van hun kleding. Vaak verwezen ze door naar het hoofdkantoor.

Het inspectieteam liet daarom in de winkel een brief aan de concernleiding achter met het verzoek terug te rapporteren aan de Schone Kleren Campagne. Natuurlijk worden op het hoofdkantoor de uiteindelijke beslissingen genomen, maar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is iets wat het hele bedrijf aangaat, dus ook het winkelpersoneel. Informatie over het beleid van het bedrijf ten aanzien van de arbeidsomstandigheden van kledingarbeiders zou daarom zowel voor personeel als voor publiek eenvoudig beschikbaar moeten zijn. Tijdens de kledingcheck was daar nog weinig van te merken.

[EMB. Film: April 2006, Kleding check in Amsterdam]
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!