http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/977039Kledingindustrie3.jpg
 
Kledingindustrie E-mailadres
Onze kleren worden gemaakt in fabrieken, in ateliers of door thuiswerkers, vooral in lagelonenlanden. De mensen die achter de naaimachines zitten - waarvan 85% vrouw - moeten 70 tot 80 uur per week werken, maar verdienen daarmee vaak nog steeds (veel) te weinig om van te leven. Het wordt ze vaak onmogelijk gemaakt om hun gezamenlijke stem te laten horen, bijvoorbeeld via een vakbond. Discriminatie, geweld en (seksuele) intimidatie zijn geen uitzonderingen.

De kleren die in Nederlandse winkels hangen hebben vaak een lange en ingewikkelde wereldreis achter de rug: vanuit de kledingfabrieken komen ze via (onder)aannemers bij een inkoopkantoor dat ze doorverkoopt aan een Nederlandse importeur, waarna ze via de winkel bij de klant terechtkomen. Deze complexe keten onttrekt het zicht op de arbeidsomstandigheden waaronder onze coole jeans en warme sokken worden genaaid, en maakt het mogelijk om de verantwoordelijkheid ervoor af te schuiven. Volgens ons moet en kan dat anders.

Al 20 jaar ervaring
De Schone Kleren Campagne heeft al ruim twintig jaar contact met organisaties in bijna alle kledingproductielanden. Zo hebben we expertise opgebouwd over de verschillende facetten van de kledingindustrie. We doen regelmatig onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in samenwerking met lokale groepen. In deze factsheets kun je achtergrondinformatie vinden over hoe de kleding die je op je huid draagt wordt gemaakt, zodat je je niks meer op de mouw hoeft te laten spelden. Veelgestelde vragen beantwoorden we hier.


 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!