http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/410556Gezondheidenveiligheid2.jpg
 
Gezondheid en veiligheid
Veel van de belangrijkste gezondheidsproblemen waar kledingarbeiders mee kampen, zijn het gevolg van de extreem lange werkdagen die ze maken. Samen met een beroerd ingerichte werkplek leiden de lange dagen en genadeloze druk om de productietargets te halen tot vermoeidheid van het lichaam en de ogen. En tot slopende RSI-blessures: 47% van de arbeiders heeft klachten die tot RSI kunnen leiden.

De klachten worden vaak niet gediagnosticeerd en behandeld en materialen en taken worden niet aangepast om zo blessures te voorkomen. De managers negeren klachten over pijn en ongemak en ontslaan arbeiders die het tempo van productie niet meer bij kunnen houden of omdat ze vrij nemen om naar een dokter te gaan of van een blessure of ziekte te herstellen.

Een arbeider uit Bangladesh vertelde dat ze twee maanden ziek doorwerkte voordat ze een dag miste om een dokter te bezoeken. Haar manager hield vervolgens twee daglonen op haar salaris in. Ook verloor ze haar volledige aanwezigheidsbonus. Toen ze terugkwam hoorde ze dat ze acht extra onbetaalde uren moest werken om weer op schema te raken. Alles bij elkaar moest ze door haar ziekte elf dagen salaris inleveren.

In veel fabrieken krijgen de arbeiders geen schoon drinkwater en mogen ze niet naar de wc. Door branden in kledingfabrieken zijn in Bangladesh tussen juni 2004 en juni 2006 zo’n 200 arbeiders overleden en nog veel meer gewond geraakt. De meeste stierven in het gedrang van wanhopige arbeiders die naar een enige uitgang renden: veel fabrieken hebben geen nooduitgangen.
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!