http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/759667Vakbonden2.jpg
 
Vakbonden
“Er was altijd een probleem: we kregen niet genoeg voor onze overuren. Maar nu [we een vakbond hebben] is het goed. We kunnen nu geld naar onze ouders sturen. Dit helpt onze families.”- kledingarbeider in Indonesië


Vakbonden kunnen gemarginaliseerde en uitgebuite mensen een stem geven, en arbeiders een reële kans bieden hun situatie te verbeteren. Toch is maar een klein percentage van de kledingarbeiders bij een vakbond aangesloten. Bovendien zijn deze vakbonden ook nog vaak opgericht door het management zelf om hun klanten tevreden te stellen. Arbeiders over de hele wereld vechten voor hun recht zich te organiseren, met steun van bestaande vakbonden, arbeidsrechtorganisaties en actievoerders. Managers proberen vaak de vakbonden op te breken.

Overheden bemoeilijken soms verder het oprichten en lid worden van een vakbond; ze willen arbeiders minder rechten geven om zo buitenlandse investeerders aan te trekken. Hoewel de vrijheid van associatie en het recht op collectieve onderhandelingen in veel landen beschermd zijn in de grondwet, staan een aantal overheden werkgevers toe deze te negeren. Inkopers gaan juist naar landen als China en Indonesië omdat overheden in deze landen bereid zijn de oprichting van echte, onafhankelijke vakbonden tegen te werken.

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!