http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/749833Kledingindustrie_Bedrijven_MVO2.jpg
 
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
In de laatste tien jaar is het heel normaal geworden dat kledingmerken en –winkels initiatieven ontwikkelen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO is een proces waarbij een bedrijf over de gehele keten van zijn activiteiten verantwoordelijkheid neemt voor de effecten van deze activiteiten op sociaal, ecologisch en economisch gebied.

 

Het bedrijf legt daarover verantwoording af en gaat de dialoog aan met belanghebbenden. Belanghebbenden zijn (groepen) mensen die een rol spelen binnen het bedrijf of er door zijn activiteiten beïnvloed worden. Ook het milieu wordt soms gezien als een belanghebbende.  Deze MVO-initiatieven kunnen verschillende vormen aannemen – van het inzamelen van geld voor lokale goede doelen tot het verstrekken van gerecyclede boodschappentassen aan klanten. De Schone Kleren Campagne kijkt vooral naar initiatieven die zich richten op het respecteren van de nationale wetten en internationale afspraken die betrekking hebben op kledingarbeiders in de gehele productieketen.

Door de toenemende druk om de arbeidsomstandigheden in hun productieketens te verbeteren beginnen de meeste modemerken en –winkels met het uitvoeren van sociale audits. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat leveranciers voldoen aan de gedragscodes van de bedrijven. In deze gedragscode staan normen over de arbeidsomstandigheden die het bedrijf verwacht van zijn leveranciers.

Sommige ondernemingen publiceren een sociaal jaarverslag, waarin ze rapporteren over hun activiteiten op dit gebied en de doelen die ze stellen voor het komende jaar. Een aantal van die activiteiten heeft geleid tot verbeteringen voor kledingarbeiders. Maar in tegenstelling tot wat veel merken en winkelketens beweren, vinden er nog steeds arbeidsrechtenschendingen plaats in de gehele kledingindustrie. Er moet dus nog veel gebeuren voordat alle kleding goed gemaakt wordt.

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!