http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/637859Fairtradeenbiologisch2.jpg
 
Fairtrade en biologisch
De kledingindustrie volgt het voorbeeld van de voedselsector: de laatste jaren zijn er een aantal sociale en milieukeurmerken geïntroduceerd. De belangrijkste zijn biologisch en fairtrade katoen. Deze keurmerken richten zich op specifieke kwesties binnen de productieketen van katoen. Het biologische keurmerk houdt zich vooral bezig met de landbouwmethodes die gebruikt worden om katoen te telen, terwijl het fairtrade keurmerk (dat in Nederland ook wel de naam Max Havelaar heeft) focust op de handelsrelatie tussen inkopers en katoenboeren.

 

Om echte duurzame verbeteringen in de kledingindustrie tot stand te brengen zijn zowel eerlijkere handelsverhoudingen als een versterking van de positie van kledingarbeiders noodzakelijk. De Schone Kleren Campagne en fairtrade organisaties zijn dan ook niet zozeer verschillend als wel aanvullend. Een organisatie als Max Havelaar houdt zich bezig met de katoenproductie, de SKC met de daaropvolgende kledingproductie.

Inmiddels zijn er veel grote kledingwinkels die kleren van biologisch en/of fair-trade gecertificeerd katoen verkopen. Deze groeiende markt heeft een hoop goeds gebracht voor de vele boeren die bij de certificering betrokken waren en consumenten de keuze gegeven wat voor katoen te kopen. Gebruikmaken van biologische of fairtrade katoen geeft in de ‘normale’ of gecertificeerde productieketens nog geen garantie dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Biologisch katoen legt de nadruk op het landbouwproces, en het fairtrade keurmerk heeft voornamelijk betrekking op de productie van katoen en niet op die van kleding in zijn geheel. Wel moet elke fabriek die met fairtrade gecertificeerde katoen werkt aantonen dat hij zich voldoende inspant voor de realisatie van een breed pakket internationale arbeidsnormen. Bij voorkeur via bestaande initiatieven als de Fair Wear Foundation, maar dat is niet verplicht.

Zie voor het verschil tussen fairtrade en de SKC ook de betreffende Veelgestelde vraag.


Meer informatie over de ethische of alternatieve industrie kun je vinden bij onze Veelgestelde vragen, en op de website van de Clean Clothes Campaign .

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!