http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/454144Globalisering3.jpg
 
Globalisering
In de geschiedenis van de textiel- en kledingindustrie zijn er altijd verschuivingen geweest. Zo was kledingproductie tot het midden van de 18de eeuw wijd verspreid over Europa en Azië, terwijl de industriële revolutie er daarna voor zorgde dat het Westen de belangrijkste producent werd.


Maar de snelheid waarmee de kledingproductie zich vervolgens in de tweede helft van de 20ste eeuw verplaatste naar andere delen van de wereld, was ongekend. De belangrijkste oorzaken:

  • lage arbeidskosten en flexibele arbeiders
  • stimuleringsregelingen voor buitenlandse bedrijven door de overheden van rivaliserende productielanden
  • snelheid en lage kosten van nieuwe communicatietechnologie
  • lagere transportkosten

Door deze factoren hebben kledingwinkels en –merken zich ontwikkeld tot wereldwijd inkopende bedrijven die de minder winstgevende onderdelen van kledingproductie (zoals inkoop van materialen, fabricage, verpakken) uitbesteden aan talrijke leveranciers en producenten. Dit doen ze via ingewikkelde netwerken, zogenaamde wereldwijde productieketens‘.

Terwijl aan de top van de keten het marktaandeel zich steeds meer concentreerde in de handen van enkele grote winkels en merken, heeft er onderin een enorme groei plaatsgevonden van het aantal landen en producenten dat aan deze bedrijven kunnen leveren. Door deze ongelijkheid hebben kledingretailers en -merken veel inkoopmacht, die ze gebruiken om steeds lagere prijzen en levertijden te eisen. De gevolgen die deze eisen hebben voor producenten worden vooral afgewenteld op de kledingarbeiders, in de vorm van lagere lonen, langere werkdagen en slechtere arbeidsomstandigheden. Tot nu toe heeft het huidige globaliseringsmodel in de kledingindustrie gefaald in het verbeteren van de situatie van arbeiders.

China is de belangrijkste kledingleverancier voor Nederland, gevolgd door India en dan Bangladesh. Een groot aantal ontwikkelingslanden is sterk afhankelijk van de export van textiel- en kledingproducten, waaronder enkele van de armste landen ter wereld. In sommige landen is het grootste aandeel van textiel- en kledingproducten in de totale uitvoer van industrieproducten enorm groot:

 

Bangladesh (95%)
Laos (93%)
Macao (89%)
Cambodja (83%)
Pakistan (73%)
Sri Lanka (71%)
Nepal (61%)

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!