Goed Goed nieuwsbrief #14
dinsdag, 07 juni 2011 10:39

Schone Kleren Campagne

Nieuwsbrief

Teken nu voor de vrijlating van Somyot Pruksakasemsuk

somyotDe bekende Thaise mensenrechtenactivist en journalist Somyot Pruksakasemuk werd op 30 april gearresteerd op beschuldiging van lèse majesté, belediging van de koning. Deze aanklacht wordt vaak gebruikt om arbeids- en mensenrechtenactivisten de mond te snoeren. Somyot kan een gevangenisstraf tot 15 jaar krijgen. Laat dit niet gebeuren en teken nu voor zijn vrijlating hier!

Stop de onderdrukking van BCWS-leiders: schrijf Walmart

kalponaKalpona Akter en Babul Akhter, leiders van het Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS) werden vorig jaar, na de massale protesten van kledingarbeiders tegen de extreem lage lonen, door kledingbedrijven onterecht aangeklaagd wegens 'creëren van onrust'. Kalpona en Babul zaten 30 dagen in de gevangenis van Dhaka. In september vorig jaar kwamen ze op borgtocht vrij. Maar de aanklachten werden niet ingetrokken. De aanklachten zijn gebaseerd op valse beschuldigingen. 'Bewijs' werd onder meer verkregen na mishandeling van BCWS-medewerker Aminul Islam door de veiligheidsdienst in Bangladesh. Er hangt hen nu een gevangenisstraf variërend van 3 tot 10 jaar boven het hoofd. Enkele aanklachten kunnen zelfs leiden tot de doodstraf.

BCWS steunde kledingarbeiders bij het opzetten van een onafhankelijke vakbond in een grote kledingfabriek, een toeleverancier van Walmart. Walmart claimt dat haar toeleverancier Nassa de aanklachten heeft laten vallen. Dit is echter niet het geval. Schrijf vandaag nog naar Walmart en eis dat Nassa alle onterechte beschuldigingen tegen Kalpona, Babul, Aminul en andere leiders van arbeidsrechtenorganisaties direct intrekt.

Herziene OESO Richtlijnen onvoldoende bindend

Op 25 mei jl. heeft de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) de herziene OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen aangenomen. Deze Richtlijnen zetten uiteen wat de aangesloten landen verwachten van de in hun land gevestigde bedrijven inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bereikte overeenstemming over het principe van ketenverantwoordelijkheid is een belangrijke verbetering. Dit betekent dat de Richtlijnen niet alleen betrekking hebben op de activiteiten van de bedrijven zelf, maar ook op die van hun toeleveranciers en andere bedrijven waar zaken mee gedaan wordt. De OESO-lidstaten zijn het niet eens geworden over maatregelen om naleving af te dwingen. Of de OESO-richtlijnen daarmee een effectief instrument zijn, is maar de vraag. Dat stelt OECD Watch, een internationaal netwerk van meer dan 80 maatschappelijk organisaties. Lees hier hun reactie.

Jonge meiden nog steeds uitgebuit in Indiase kledingfabrieken

SOMO en de Landelijke India Werkgroep lanceerden op 20 mei jl. het rapport 'Captured by Cotton'. Het rapport beschrijft de erbarmelijke omstandigheden waaronder meisjes en jonge vrouwen in de Indiase deelstaat Tamil Nadu onze kleding maken. Het betreft vooral Dalit – kasteloze – meisjes. Onder het ´Sumangali Scheme´ worden meisjes aangetrokken te komen werken in de spinnerijen en fabrieken. Hen wordt onder andere beloofd dat zij, na het uitdienen van een driejarig contract, een flinke 'bonus' krijgen die zij kunnen gebruiken om hun bruidsschat te betalen. Deze ´bonus´ echter wordt ingehouden op hun loon en krijgen zij alleen als zij de gehele periode hebben uitgediend. De realiteit staat in schril contrast met wat de meisjes is beloofd: lonen beneden het wettelijk minimumloon, buitensporig overwerk, gebrek aan privacy, ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden etc.

Het rapport zoomt in op vier Indiase producenten die leveren aan o.a. Bestseller, C&A, Diesel, GAP, Marks & Spencer, Primark, Tommy Hilfiger en Inditex. Onder andere C&A, Bestseller, Primark en Tesco hebben verklaard het Sumangali Scheme en de arbeidsrechtenschendingen te willen uitbannen. Zicht op concrete, tijdgebonden acties is er nog onvoldoende. CDA-Kamerlid Ferrier stelde naar aanleiding van het rapport Kamervragen aan staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). Meer informatie is te vinden op de website van SOMO

Binnenkort:

  • Wil je weten of en hoe jouw favoriete kledingmerk werkt aan schone kleding? Check dan je Merk! We werken momenteel hard aan een vernieuwing van onze website Modepoly.org. Hier kan je straks opnieuw checken of en hoe kledingmerken bijdragen aan een eerlijkere kledingindustrie. Binnenkort hoor je van ons meer.
  • Wil jij laten zien dat er een dringende vraag is naar kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, en tegelijkertijd de Schone Kleren Campagne steunen? De nieuwe ik ga voor Goed Goed T-shirts en tassen zijn binnen! Hou onze website in de gaten!

En verder:

  • De Schone Kleren Campagne heeft een nieuw team. We stellen ons graag even aan je voor. Niki de Koning heeft hiervoor bij de Landelijke India Werkgroep gewerkt, een organisatie waarmee SKC veel samenwerkt. Christa de Bruin werkte al eerder voor de Schone Kleren Campagne. Graag informeren we je over het werk van SKC en vooral ook wat jij kunt doen. We hebben er veel zin in!
  • Word donateur van de Schone Kleren Campagne en ontvang twee keer per jaar ons blad Goed Goed nieuws in de bus, ons magazine vol nieuws, achtergrondinformatie en mogelijkheden om zelf in actie komen.

Zo dit was het voor nu. Wij gaan voor goed goed – jullie toch ook?

 

Hartelijke groet,

 

Team Schone Kleren Campagne


 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!