Goed Goed nieuwsbrief #06
dinsdag, 15 december 2009 00:00

Koude kerstdagen voor 3660 ontslagen Triumph-arbeiders

SKC-kaart_smDe kerstdagen staan voor de deur, maar voor duizenden ontslagen Thaise en Filippijnse arbeiders van het wereldberoemde lingeriemerk Triumph wordt het geen warm feest. In juli raakten ruim 3600 arbeiders hun baan kwijt door bij Thaise en Filippijnse fabrieken – waar vakbonden sterk vertegenwoordigd waren. Volgens Triumph zijn deze maatregelen nodig wegens de economische crisis. Maar tegelijkertijd hebben ze hun productie uitgebreid in Thaise fabrieken waar geen vakbond is… De slogan van Triumph? "Triumph - Dedicated to Women’s Lives”. Hou ze eraan!
Lees meer over de naakte waarheid achter een van onze meest favoriete cadeaus voor onder de kerstboom, en kom in actie!

Event 20 jaar SKC groot succes


09-11-19-20jaar_skcOp 18 november stonden we in De Balie in Amsterdam stil bij ons twintigjarig bestaan. Er is al veel bereikt om het leven van de mensen die onze kleren maken te verbeteren, maar er moet ook nog heel wat gebeuren. Tegen de 200 mensen die in de afgelopen jaren belangrijk waren voor ons werk woonden het event bij, dat live via internet werd uitgezonden. Cabaretier Vincent Bijlo, FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak waren onder de sprekers, er was een dans-performance van So You Think You Can Dance-finaliste Marielle Constancia en het boek over ons - ‘Clean Clothes, A global movement to end sweatshops’ - werd op theatrale wijze gelanceerd. De filmpjes van alle optredens zijn nu hier te zien, de foto’s hier en hier kun je het hele event terugkijken.

Speciaal voor het jubileum is er een filmpje gemaakt met een greep uit de successen van twintig jaar SKC – bekijk het nu hier! En vanaf nu is het boek over ons in de SKC-shop te koop – een leuke tip voor de feestdagen, of misschien een mooie tas of shirt?

Help Rumana de feestdagen door

vrouwen op straat in bangladeshVoor kledingarbeidster Rumana zijn de feestdagen geen feest. Ze moet harder werken om de deadlines te halen, heeft geen tijd om iets leuks met haar dochter te doen en verdient te weinig om er echt iets van te maken. In dit soort tijden merk je toch het meest dat je arm bent… Steun haar, door haar zoveel mogelijk vrienden te bezorgen. Ze heeft jullie nodig. Vraag je vriendenkring lid te worden van de e-maillijst, post op Facebook dat je haar blog volgt, maak haar je Hyves-vriend en retweet haar berichten. Een overzicht van wat deze echt bestaande arbeidster de afgelopen maanden heeft meegemaakt vind je hier.

Gesprekken met merken over Kleren Schoon? Leefbaar Loon!

leefbaarloonIn september lanceerden we onderzoek naar wat mensen die voor Nederlandse merken als C&A, M&S Mode, Miss Etam, Prénatal en WE kleding maken verdienen. Velen van jullie stuurden naar aanleiding daarvan mailtjes naar deze bedrijven, waarvoor veel dank. En het werkt, want inmiddels zijn we met bijna al deze merken in gesprek. Niet allemaal zetten ze even snel stappen om ervoor te zorgen dat het loon van de arbeiders hoger wordt: kijk hier wat er per merk is gebeurd.
En o ja, mailen naar de merken kan nog steeds – hoe vaker ze horen dat hun klanten het belangrijk vinden, des te groter wordt de druk om te verbeteren. Dank!

En verder:

  • Werken bij de internationale tak van de SKC, de Clean Clothes Campaign? Dat kan – het kantoor in Amsterdam heeft een vacature
  • Fair Fashion, het project voor het modeonderwijs zoekt goede projecten van studenten. Heb je een duurzaam project gedaan? kijk hier hoe je anderen daarmee kunt inspireren!.

De Schone Kleren wenst iedereen een goed goed 2010!

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!