http://archief.schonekleren.nl/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/954379Materiaal___publicaties.jpg
 
Publicaties

publicaties_sm-thumbSchone Kleren Campagne brengt geregeld verschillende folders, brochures, rapporten en andere publicaties uit over actuele onderwerpen die spelen in de kledingindustrie. Je kunt ze op deze pagina downloaden of bestellen.


Dit is de Schone Kleren Campagne folder
De Schone Kleren Campagne wil dat er alleen nog maar kleding te koop is die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Daarom zetten we ons al twintig jaar overal ter wereld in om ervoor te zorgen dat de situatie van de mensen in de kledingindustrie verbetert. In deze folder kom je te weten wat er mis is bij de productie van onze kleding, wat we daar aan doen en hoe jij ons kunt helpen. De folder bevat ook actiekaarten en een poster. Lees hem, deel hem uit aan al je vrienden en stuur hem op naar iedereen die je een eerlijke garderobe gunt. We gaan voor goed goed: help mee!
Je kunt de folder bestellen in onze webshop.

Fair Fashion Files: upgrade your ethical fashion skills!
Voor alle studenten en docenten in het modeonderwijs en iedereen die meer wil weten over mode en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn er de Fair Fashion Files: een overzichtelijke verzameling infosheets over (het verbeteren van) de arbeidsomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie.
Daarin vind je:
- een introductie op de huidige problemen in de kledingindustrie
- voorbeelden van projecten die oplossingen bedenken voor onze uitdagingen
- tips om zelf aan de slag te gaan
Bekijk de Fair Fashion Files hier. Upgrade your ethical fashion skills!

van_papier_naar_praktijk-thumbVan Papier naar Praktijk
Tegenwoordig hebben steeds meer kledingmerken een gedragscode opgesteld waarin staat onder welke arbeidsomstandigheden hun kleding zou moeten worden gemaakt. Het is belangrijk om deze gedragscodes te controleren en het inkoopbeleid op de resultaten af te stemmen. Uit de praktijk blijkt dat er wat betreft veiligheid en gezondheid veel is bereikt. Maar vooral op het gebied van loon, overwerk en vakbondsvrijheid zijn er nog niet zo veel verbeteringen. Er gaapt een kloof tussen papier en praktijk. Welke initiatieven zijn er? Worden de mensen om wie het gaat – kledingarbeiders – wel betrokken bij de verbeterplannen? Wat kan ik zelf doen? De brochure probeert op deze vragen een antwoord te geven.
icon Download Van Papier naar Praktijk

madebywomen1-thumbMade by Women
Zo’n 85% van de mensen die onze kleding naaien is vrouw. Wereldwijd werken er zo’n dertig tot veertig miljoen vrouwen in de kledingindustrie. De brochure Made by Women is de eerste Nederlandstalige publicatie waarin de schrijfsters de problemen in de kledingindustrie expliciet verbinden met de zwakke positie van vrouwen. Ongelijke beloning betekent dat vrouwen meer kans lopen op ondervoeding en slechte huisvesting, en dat ze minder toegang hebben tot openbare voorzieningen als schoon drinkwater en gezondheidszorg. Bovendien zijn vrouwen vrijwel altijd verantwoordelijk voor de zorg in het gezin, of de partner nu werk heeft of niet. Made by Women bevat twaalf profielen van vrouwenrechtenactivisten vanuit de hele wereld, die laten zien dat vrouwen steeds meer hun stem laten horen.
icon Download Made by Women

Looking for a quick fix
quickfix4-thumbDoor de aanhoudende kritiek op de slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie hebben steeds meer kledingbedrijven een gedragscode aangenomen. Daar is in vastgelegd aan welke standaard de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers moeten voldoen. Om te controleren of er in fabrieken wordt gewerkt volgens deze gedragscode zijn midden jaren negentig ‘social audits’ ontstaan. Uit het rapport Looking for a quick fix blijkt dat door de manier waarop social audits zijn opgezet deze niet of nauwelijks bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op de werkvloer. Voor het onderzoek werden 670 arbeiders in 40 fabrieken in Bangladesh, China, Kenia, India, Indonesië, Marokko, Pakistan and Roemenië geïnterviewd.
icon Download Looking for a quick fix
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!