Deadline voor hoger minimumloon Bangladesh
woensdag, 14 juli 2010 14:48
garib_fireSchone Kleren Campagne steunt kledingarbeiders in strijd tegen uitbuiting

AMSTERDAM/DHAKA, 14 juli 2010 – Over precies twee weken loopt de deadline af. Voor 28 juli moet de regering in Bangladesh het minimumloon voor kledingarbeiders verhogen van 1662 naar 5000 Taka (56 euro) per maand. Een prominente vakbond heeft dit namens hen geëist, en zegt een overschrijding van deze deadline niet te zullen tolereren. Marieke Eyskoot (Schone Kleren Campagne): “De recente schermutselingen en stakingen in Bengaalse kledingfabrieken onderstrepen de urgentie van deze eis. De lonen zijn al zo lang zo laag dat arbeiders geen andere uitweg zien dan in opstand komen.” Veel kleding die in Nederland wordt verkocht komt uit Bangladesh.

De Schone Kleren Campagne steunt de kledingarbeiders in hun strijd voor betere betaling, en houdt de situatie nauwlettend in de gaten. In mei 2006 is hun loon voor het laatst verhoogd, van 930 Taka naar het huidige niveau. Een gemiddeld gezin in Bangladesh heeft 111 euro nodig om te kunnen overleven (omrekening juni 2009). Vorig jaar bleek uit een door de Schone Kleren Campagne uitgevoerd onderzoek dat voor de kleding van Nederlandse merken als C&A, M&S Mode en Prénatal in Bangladesh hongerlonen worden betaald. 88% van de arbeiders verdiende minder dan de helft van wat ze als kostwinner nodig hebben.

Bangladesh is na China en India het derde land waar hier ingevoerde kleding vandaan komt. De kledingindustrie in Bangladesh vertegenwoordigt 76% van de totale export van het land. Er werken 2,4 miljoen mensen in de kledingsector, waarvan 85% vrouw. In de Bengaalse kledingindustrie worden de laagste lonen ter wereld betaald. De Schone Kleren Campagne roept regeringen en kledingmerken op zich aan het ILO-recht op een leefbaar loon te houden: een loon dat genoeg is voor schoon water, voedsel, onderdak, kleding, onderwijs, gezondheidszorg, vervoer en wat vrij besteedbaar inkomen.

 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!