Tommy Hilfiger-fabriek staakt vakbondsonderdrukking
donderdag, 27 mei 2010 14:32
muliaSucces voor Schone Kleren Campagne en lokale bond na jarenlange strijd

Amsterdam/Jakarta, 27 mei 2010 - Indonesische arbeiders die Tommy Hilfiger-kleding maken worden niet meer ontslagen als ze zich bij een vakbond aansluiten. In de PT Mulia Knitting Factory was een vakbond voor kledingarbeiders niet welkom. De Schone Kleren Campagne voerde ruim twee jaar campagne voor vakbondsvrijheid in de fabriek. Met succes: op 20 mei sloot de fabriek een overeenkomst met de lokale vakbond waarin deze expliciet wordt erkend.

De vakbond werd in mei 2007 opgericht uit onvrede met de arbeidsomstandigheden in de fabriek. Direct na de oprichting konden de arbeiders kiezen: het lidmaatschap beëindigen of ontslag. 19 vakbondsleden zijn uiteindelijk ontslagen. Verschillende organisaties, waaronder de Nationale Commissie voor Mensenrechten in Indonesië, hebben de schending van dit internationaal erkende, fundamentele recht veroordeeld.

De Schone Kleren Campagne steunde de lokale vakbond in haar strijd om erkenning. Ze schreef brieven aan belangrijke afnemer Tommy Hilfiger, voerde gesprekken en acties. Verschillende beloftes van Tommy Hilfiger om de zaak op te lossen leidden niet tot resultaat. Na een bezoek van de Schone Kleren Campagne en een Indonesische vakbondsleider aan het hoofdkantoor nam het kledingmerk wél zijn verantwoordelijkheid en oefende druk uit op de leverancier.

De vakbond en Schone Kleren Campagne zijn blij met deze overwinning. “Wij waarderen de recente inzet van Tommy Hilfiger om de schendingen aan te pakken, maar hopen dat ze een volgende keer geen twee jaar wachten voor ze effectief ingrijpen bij misstanden”, zegt Femke de Vries van de Schone Kleren Campagne. “De arbeiders waren monddood. Nu staat er zwart op wit dat de arbeiders zich mogen aansluiten bij de vakbond. We gaan ervan uit dat de arbeidsomstandigheden beter worden nu we hierover met het management kunnen onderhandelen”, zegt Emelia Yanti namens de Indonesische vakbond.

Naast Tommy Hilfiger produceert ook Polo Ralph Lauren in de PT Mulia Knitting Factoy. Dit kledingmerk toonde gedurende het hele proces een schokkend gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef en heeft geen enkel aandeel gehad in de totstandkoming van de recente overeenkomst.
 
 

Rechterbalk_homepage_Ga_voor_goed_goed180120

Ga voor goed goed!


Lees hier wat jij kunt doen voor eerlijke kleding.
Waar vind ik schone kleren

Waar vind ik schone kleren?


Klik hier voor het antwoord op deze en meer veelgestelde vragen.
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of sms-acties.

Word donateur


Wij steunen de mensen die onze kleding maken. Help ons helpen!
Speel de Grote Klere Quiz

Speel de Grote Klere Quiz


Doe iets leuks voor schone kleren met deze kruising van spelletjesavond, kledingruilfeestje en quizprogramma!